Danka-blog

Ez a blog a Down-szindrómáról, sőt sokkal inkább a Down-szindrómásokról szól mindenkinek. Hogy megismerjük és elfogadhassuk őket.

IndaFotó képek

Kis magyar médiakörkép

2009.03.27. 08:22 - bhgabi

A Down-szindróma világnapja alkalmából szervezett program sajtókampánya igazán jól szervezett volt, már ami a szervezők részét illeti. Előzetesen szinte minden tv csatornán volt beszélgetés az érintettekkel, a neten is több cikk és videó vált elérhetővé. A rendezvényen rengeteg tv stáb kerülgette egymást. A tévék felkészültsége és hozzáállása viszont már rendesen hagyott kívánnivalót maga után.

Az előzetes tv-s interjúknak valószínűleg sokat köszönhet a rendezvény. Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke és segítői több reggeli műsorban is lehetőséget kaptak. Néhány baki azért becsúszott.

Az ATV-n a Reggeli Jam-ben Jaksity Kata úgy kezdte a beszélgetést, hogy vajon miért nem hatékonyabb a szűrés. Erről is lehet beszélni, de ez a nap és az egyesület munkája pont nem erről szól, hanem a megszületettek elfogadásáról. Szerencsére aztán jobb mederbe terelődött a beszélgetés.

A kedvencem a Duna TV sztárriportere, Barkó Judit volt a Család Barát magazinban, aki a beszélgetés végén közölte, hogy ez nem az a dolog, amiért szívesen betelefonálnak a nézők, de telefonálhatnak (a videón 7:30-tól kezdődik a riport). A beszélgetés alatt mutatott videók sem voltak éppen a legszerencsésebbek. A beszélgetőpartnerek, Csőre Gábor színész, kislánya Csenge és Kisari Károly azért így is kihozták a beszélgetésből, amit lehetett.

A legjobban sikerült beszélgetés a királyi televízió Napkelte című műsorában volt, ahol tényleg értelmes és értő kérdések hangzottak el Süveges Gergő részéről.

A helyszínen nagyon sok interjú készült, hogy mennyit látunk belőle viszont, az már kérdéses. A szombati híradókból Gyurcsány Ferenc nagy bejelentése szorította ki a beszámolókat. Megint a királyi tv-t kell kiemelnem, mint egyetlen, aki megemlékezett az eseményről. (a videón 16 percnél) Értem én, hogy a belpolitika ilyetén alakulása fontos, de hogy egy 30 perces híradóból 28 perc erről szóljon (Duna TV), sőt a TV2 Tények című műsorában egyáltalán nem is volt másról hír, mintha megállt volna az élet. Az RTL klub egy nap késéssel azért bemutatta a Vígszínházban készített riportját.

A következő meglepetést viszont épp az RTL klub okozta. Többünkkel készült interjú a hétfői Fókusz című műsor számára. Hétfőn minden rokon és ismerős izzítva a tv elé. És mit kaptunk? Fekete Pákó öklendezik a kakastöke pörkölttől. Csupa aktualitás nélküli langyos bulvár hír. Tudom, hogy a Fókusz bulvárműsor, de szabályosan az volt az érzésem, hogy így toboroztak maguknak nézettséget. Biztos vagyok benne, hogy hétfőn több száz olyan ember nézte a műsort, aki soha azelőtt és pláne soha ezután. Állítólag azért valamikor majd le fogják adni. A magam részéről megvárom, míg az ígérgetésből múlt idő lesz, és majd megnézem az Interneten.

Abban reménykedem még, hogy vasárnap a Hír TV Gyógyhír című műsorában valóban benne leszünk. A rendezvénynek egyébként még lesz utóhangja és így remélhetőleg újabb lehetőség arra, hogy minél több ember halljon a down-szindrómásokról. A Vígszínházban készített és kortárs festők által kiegészített festményeket áprilisban kiállítják, majd elárverezik. Az árverést Alföldi Róbert fogja vezetni.

Nem mondom, hogy a hiúságomnak nem esett rosszul, hogy eddig két műsorból kettőből maradtam ki, ahol meg is szólaltam, de a lényeg nem ezen van. Hanem azon, hogy mi milyen hangsúllyal szerepel a mai magyar televízióban.

Azért, hogy a végén mégis a pozitívum maradjon meg, a Kossuth rádióban már szombaton hallható volt a rendezvény kapcsán készített riport (26 percnél).

· 1 trackback



süti beállítások módosítása