Danka-blog

Ez a blog a Down-szindrómáról, sőt sokkal inkább a Down-szindrómásokról szól mindenkinek. Hogy megismerjük és elfogadhassuk őket.

IndaFotó képek

Fogyatékosok filmfesztiválja - magyar díjazott

2009.12.06. 14:21 - bhgabi

A Nonprofit Média Központ Alapítvány közleménye

Kerecsendy Vilmos, Down-szindrómás fiatalember hozta el az angliai rendezésű nemzetközi OSKA Bright Film Festival dokumentumfilm kategória fődíját (OSKA Bright Award).

A 2003 óta kétévente megrendezésre kerülő, immár nemzetközi fesztivál versenymezőnyébe az idén Anglia, Skócia, Wales, Csehország, Kanada és Magyarország fogyatékkal élő alkotóinak közel harminc filmjét válogatta be a fesztivál-zsűri. Öt kategóriában osztottak díjakat. A dokumentumfilm kategória fődíját a fesztivál történetében először külföldi filmes, Kerecsendy Vilmos hozta el!

Vilmos a Nonprofit Média Központ Alapítvány Nézőpont Váltás képzési programja során szerezte filmes ismereteit, s 35 km című filmje 2008-ban a Nézőpont Váltás Filmszemle közönségdíjas alkotása volt. A film az alkotónak és társainak otthont adó Vácegrest és a vácegres-feelinget mutatja be töretlen derűvel és optimizmussal.

Az OSKA Bright bizottság értékelése szerint "közösségéről mesél, s a buszról, mely része a falunak... Vilmos nem ismer akadályt... Felemelő érzés látni, hogy egy magyarországi falucskában milyen izgalmasan telik az élet egy fogyatékkal élő ember számára... A film humort humorra halmoz, s rejtett üzenetet hordoz. Vilmos egy elbűvölő, kedélyes ember, ez az alkotásból jól érzékelhető."

A díjnyertes film megtekinthető a Nonprofit Média Központ Alapítvány honlapján.

Vilmos és két társa filmet forgatott az OSKA Bright Fesztiválról. Az alkotást december 12-én mutatjuk be a Más SzemPont Filmfesztivál keretében.



süti beállítások módosítása